متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرد: کرونا انگلیسی با نام علمی «۲۰۲۰۱۲۰۱» شایع شده که مراقبت در برابر این ویروس جهش یافته کرونا با استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری فیزیکی و شست و شوی مکرر دستها امکان پذیر است و باید اجرای موارد بهداشتی شدیدتر باشد.
دکتر اورنگ ایلامی گفت: جهش های متعدد در کرونا دیده شده و رفتار آن تغییر کرده است ، ویروس «۲۰۲۰۱۲۰۱» نخستین بار در آخرین روزهای سال ۲۰۲۰ در انگلیس گزارش شده و به همین دلیل نام آن به ویروس انگلیسی مشهور شد؛ این یک نوع ویروس جهش یافته کرونا است که افراد باید با وسواس بیشتر و با استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری فیزیکی و شست و شوی مکرر دست ها در برابر کروناویروس جهش یافته نیز از خود محافظت کنند.
به عقیده این متخصص بیماری های عفونی، علت انتشار این ویروس، نبود توازن جمعیت بین انسان و حیات وحش و همچنین قرار گرفتن حیوانات وحشی در سبد غذایی بعضی از جوامع انسانی است که موجب شده این نوع ویروس ها انتشار یابند و زندگی بشر دچار اختلال شود.
او بیان کرد:پیش بینی می شود در سال های آینده تزریق واکسن کرونا مانند آنفلوآنزا با سویه های هر سال تغییر کند و برای افراد سالانه تزریق شود.
ایلامی دست اندازی بشر به حیات وحش را یکی از عوامل مهم انتشار این نوع ویروس ها دانست و گفت: سازمان بهداشت جهانی گفته است که کروناویروس جدید کشف شده در انگلیس، با سرعت انتقال بالاتر، هنوز از کنترل خارج نشده است و بایستی با اقدامات پیشگیرانه، از شیوع بیشتر آن جلوگیری شود.
وی با اشاره به ورود این ویروس به ایران بیان کرد: قدرت سرایت پذیری این ویروس جهش یافته بسیار بیشتر از ویروس قبلی است، بنابراین با توجه به افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور، شرایط شیوع بیماری در کشور ما نسبت به قبل پایدارتر است، به نظر می رسد می توان با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی، از گسترش شیوع آن پیشگیری کرد.
این متخصص بیماری های عفونی اضافه کرد: مراکز درمانی و آزمایشگاه های تست کرونا باید نسبت به افزایش ناگهانی موارد مثبت بیماری قدری حساس تر عمل کنند و سویه های جدید این ویروس شناسایی شود تا بتوانیم در کنترل بیشتر کرونا ویروس جدید، با دقت بیشتری عمل کنیم.
به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ویروس ها به طور مداوم جهش یافته و تغییر می کنند و منجر به ظهور انواع جدید می شوند؛ براساس تحقیقات در انگلستان نشان می دهد که سرعت سرایت پذیری این نوع ویروس به طور قابل توجهی بیشتر از ویروس قبلی است و حتی سرعت انتقال آن تا ۷۰درصد بیشتر شده است.
این متخصص بیماری های عفونی درباره تاثیر جهش کرونا بر واکسن های تولید شده گفت: طبق اظهارات دانشمندان، واکسن های تولیدشده علیه جهش فعلی کرونا موثر هستند، از ابتدای شیوع کرونا، این ویروس تاکنون چندین جهش داشته و این جهش ها به گونه ای نبوده اند که ماهیت ویروس را به صورت کامل تغییر دهند.
سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود : این جهش های کوچک ویروس کرونا در برخی آنتی ژن ها رخ داده ، اما آنتی ژن های اصلی که واکسن از روی آنها ساخته شده است، همچنان در این ویروس و ویروس جهش یافته وجود دارد و واکسن ها نیز بر روی ویروس جدید موثر هستند، با این وجود مشخص نیست در جهش های بعدی ویروس چه اتفاقی می افتد که این مطلب اهمیت رعایت پروتکل های بهداشتی، استفاده از ماسک و فاصله گذاری فیزیکی را یاد آور می شود.
بر اساس آمارهای موجود از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون، ۶۱۶ هزار و ۷۸۹ مورد تست تشخیصی به روش مولکولی در آزمایشگاه های استان انجام شده که با بررسی نمونه های انجام شده، ۱۷۱ هزار و ۸۰۶ بیمار مثبت قطعی شناسایی شده است؛ همچنین از ابتدای آغاز طرح شهید حاج «قاسم سلیمانی» تاکنون، ۲۵ هزار و ۹۶۴ مورد تست سریع انجام شده که از این تعداد دو هزار و ۲۴۲ بیمار مثبت نیز به این روش شناسایی شده است و در مجموع از ابتدا تاکنون، ۱۷۴ هزار و ۴۸ نفر بیمار مبتلا به کووید۱۹ در استان فارس شناسایی شده است.
۱۶۶ هزار و ۶۰۱ نفر از ابتدای شیوع بیماری تاکنون در استان فارس بهبودی یافته اند که از بیمارستان ها ترخیص شده و یا از ایزوله خانگی خارج شده اند.
هم اکنون ۵۷۸ بیمار مثبت و یا مشکوک دارای علایم کروناویروس در بیمارستان های استان بستری هستند که از این تعداد، ۸۹ بیمار مبتلا به کووید۱۹ به دلیل وخامت وضعیت جسمی در بخش های ICU، مراقبت های ویژه درمانی دریافت می کنند.
منبع: ایرنا